Waarschijnlijk heb je het wel eens gehoord, een machinist die voorbij/door de “rooie” gaat. Dit heeft niks te maken met boos worden, dit heeft te maken met de stand van het sein (voor velen een stoplicht van het spoor). Wanneer deze op “stoptonend” staat is het sein rood. Zo hebben alle 3 de kleuren van het sein een betekenis. Deze kun je gemakkelijk en eenvoudig opzoeken in het VVRV seinenboek.

Deze blog-post zal echter niet gaan over het onterecht passeren van een rood sein. In dit geval moest ik namelijk voorbij het rode sein (met toestemming) om op mijn eindbestemming te kunnen komen. Aangezien dit erg tegen mijn gevoel in was, zorgde het toch juist voor een bijzondere ervaring. Genoeg redenen om dit met jullie te willen delen.

Iedere machinist zal uit instinct willen/doen stoppen voor rood, maar er zijn een paar situaties waar dit niet hoeft zoals bijvoorbeeld in mijn geval. Er is een storing ontstaan achter het voor mij geldende P-sein (= een automatisch sein, deze staan automatisch op groen. Wanneer een sein passeert zal het sein rood worden etc.), om deze storing te kunnen overrulen moest ik het sein passeren. In het geval van een bediend sein, eentje die door de treindienstleiders en hun systemen bediend worden is altijd een aanwijzing STS nodig. Dit is een briefje die je dient in te vullen met daarin het nummer van het sein e.d. om zo een bewijs te hebben dat het toegestaan was om het desbetreffende sein te passeren.

In mijn geval ben ik dus opgebeld door de treindienstleider (trdl) met het bericht dat mijn sein gestoord was door een onterechte spoorbezetting, hierbij gaf hij aan dat ik het sein mocht passeren met de daarbij geldende regels (bijvoorbeeld maximaal 40 km/h en rijden op zicht). In de video hier beneden zie je hoe dit eruit zag.

Hopelijk heb je weer een beetje bijgeleerd na het lezen van deze post én snap je wat een onterechte spoorbezetting kan doen met het treinverkeer.

De onterechte spoorbezetting in het TimTim-systeem gekenmerkt als *091.
Het passeren van het rode P-sein gefilmd vanuit de cabine (gefilmd door mentor).