Discussion – 

0

Hoe word ik machinist? #1 – Voordelen

De laatste tijd word ik overspoeld met vragen over hoe je machinist kunt worden. Daarom leek het mij een goed plan om een kleine blog te starten met daarin bijvoorbeeld de voordelen en nadelen aan het beroep. Maar ook wat je kunt verwachten zodra je solliciteert. Wat is de medische en psychologische keuring en waarop testen ze? Maar ook wat je kunt verwachten tijdens je examens bij het VVRV.
Dus, ben je van plan om binnenkort te solliciteren, heb je gesolliciteerd en ben je op zoek naar wat meer informatie, óf heb je net dat laatste zetje in je rug nodig? Dan is dit de blog voor jou! 
Afwisseling
Een van de voordelen is dat het werk veel afwisseling met zich mee draagt. Niet alleen afwisseling in werktijden, maar ook in het takenpakket. Als machinist ben je namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het rijden van A naar B. Je draait ook rangeerdiensten waarbij je zorgt dat de treinen klaar staan op het juiste spoor om bijvoorbeeld de dienst te starten, of wanneer de treinen uitlopen rangeer je ze af naar het emplacement. En buiten dat is er nog veel meer! Geen dag is namelijk hetzelfde. De ene dag draai je een dienstje in de buurt, het zogeheten rondje rond de kerk, en de dag erna ga je richting Zwolle, Alkmaar of vanuit het noorden gezien juist helemaal richting Maastricht of Heerlen. En als dat nog niet genoeg is, iedere dag zie je andere collega’s en maak je een praatje met een reiziger die weer een andere bestemming heeft dan de reiziger waar je gisteren een praatje mee maakte. Geen dag is dus hetzelfde bij het spoor.
Uitzicht
Het is misschien een heel cliché iets om te benoemen, maar het is zeker wel een dingetje! Tijdens je ritten kom je over bruggen over wateren die er prachtig bij liggen in de zomer, of bevroren weilanden waar je aan voorbij raast in de winter. Of denk aan de bloembollenvelden bij Lisse wanneer deze in de bloei staan? Als machinist heb je altijd wel iets om te zien. Het is altijd genieten wanneer je de cabine in kruipt. Het uitzicht verveelt in ieder geval nooit!
Controle
Iets dat je misschien zelf ook had bedacht maar zeker het beroep waard is; namelijk de controle die je hebt over de treinen van bijvoorbeeld 236 ton aan gewicht, met een lengte van bijna 109 meter. En deze bestuur je dan allemaal met 140 km/h over ijzeren spoorstaven op weg naar je bestemming. Klinkt best stoer toch?
Secundaire arbeidsvoorwaarde (NS)
Niet direct iets dat het beroep van machinist aantrekkelijk maakt, maar wel een dingetje dat NS als werkgever aantrekkelijk maakt. Voor mij reden genoeg om ze er dus even bij de pakken en een paar de benoemen.
 
– Als machinist bij NS krijg je een NS Business Card, deze geeft je toegang tot altijd vrij reizen met de trein 2e klas. Voor een vergoeding van €16,67 per maand (dit wordt automatisch afgeschreven van je loon) kun je deze businesscard ook omzetten naar 1e klas.
Met deze OV-chipkaart kun je ook met het overige OV reizen, het bedrag waarvoor je reist wordt netto ingehouden van je salaris. Eveneens als het lenen van een OV-fiets (de eerste 2 ritten per jaar zijn gratis).
– Je kunt ook een NS Business Card aanvragen voor je gezinsleden vanaf 12 tot 18 jaar. Gezinsleden reizen dan vrij in de daluren 2e klas.
–  Via de NS kun je je collectief laten verzekeren bij CZ of Zilveren Kruis.
– Via Railsport kun je o.a. Meedoen aan sportieve evenementen, maar kun je ook bijvoorbeeld met korting sporten bij fitnesscentra.
– NS-medewerkers krijgen toegang tot het Spoorwegmuseum voor €10.
– Als NS-medewerker krijg je korting op stations, zo heb je al een beker koffie voor €0,30.
– Korting op Europese treinreizen na 1 jaar in dienst te zijn.
Salaris
Dit jaar zijn de salarissen met €185 bruto gestegen en is het minimumloon opgehoogd naar €14 per uur. Hierbij is het jeugdloon komen te vervallen. Boven op deze salarissen komt ook nog onregelmatigheidstoeslag.
Een startsalaris tot € 2.719,80 bruto per maand o.b.v. 36 uur (afhankelijk van je leeftijd, een 18-jarige begint op € 2.292,12 bruto per maand o.b.v. 36 uur). Deze bedragen gelden vanaf 1 januari 2023. Uiteindelijk kun je tijdens je loopbaan doorgroeien naar een salaris van max. € 3.790 bruto per maand. Bovenop je salaris ontvang je bovendien tot € 900 bruto per maand onregelmatigheidstoeslag, 8% vakantiegeld en 3% eindejaarsuitkering. (Bron: werkenbijns.nl).
Het kan zijn dat je na deze blogpost nog steeds onbeantwoorde vragen hebt. Daarom staat het je altijd vrij om via de contact-pagina een mailtje te sturen, te mailen naar [email protected] of even een privé-berichtje te sturen via Instagram. Wil je solliciteren bij oNS? Ga dan naar https://www.werkenbijns.nl/ en kijk of er een vacature is bij jou in de buurt.

Verder lezen?

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.